Zorg jij net zo goed voor jezelf als voor je auto?

Half mei kreeg ik een brief van de rijksoverheid daarin stond dat voor 18 juni mijn auto gekeurd moest worden. De jaarlijkse APK. Dit staat voor Algemene Periodieke Keuring.

Dus een afspraak gemaakt met garagebedrijf Roomer in Ossendrecht. In de ochtend mijn auto weggebracht en ik ben toen te voet naar huis gelopen. Al lopende dacht ik in mezelf, er zijn mensen die hun auto beter verzorgen dan zichzelf. Ik heb toen ook een Instagram live filmpje gemaakt hierover. Nu dus ook mijn eerste blog over de vergelijking met een auto en een lichaam.

Afgelopen week kreeg mijn Opel Corsa dus de APK keuring.
Er worden dan vele punten gecontroleerd. Weet je waarom?
Voor de verkeersveiligheid!!

De punten die dan gecontroleerd worden zijn de remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en de carrosserie. Natuurlijk is het logisch dat er brandstof in de auto moet zitten. Benzine, diesel of tegenwoordig kan het ook met stroom. Ik hoef je niet uit te leggen wat er anders gebeurd………… Inderdaad je auto blijft stil staan en komt niet vooruit.

Wat zou er gebeuren met je auto als het oliepeil te laag is of er zelfs helemaal geen olie meer in de auto zit?

Aangezien ik geen verstand van auto’s heb het ik het even voor je opgezocht.
Een te laag oliepeil kan ernstige gevolgen hebben voor de auto. Olie heeft een smerende werking, Bij een te laag oliepeil krijgt de olie niet voldoende tijd om af te koelen en wordt te warm weer opgepompt om zijn koelende en smerende werk te doen. Uiteindelijk wordt hierdoor de motortemperatuur te hoog, met name op plaatsen waar de koelvloeistof niet komt. Dit wil je natuurlijk niet.

Koelvloeistof of water in de auto?

Dat heb ik ook voor je opgezocht.
Als je dus water uit de kraan gebruikt dan is de motor niet goed beschermd tegen vorst.  Andere nadelen van water zijn: het bevat kalk en mineralen die het koelsysteem zullen vervuilen en aantasten. Als een auto die langere tijd heeft rondgereden met gewoon water in het koelsysteem dan zal je bij het aftappen vervuilt en roestig van kleur water zien. Dat wil je natuurlijk niet. We gebruiken dus gewoon koelvloeistof in de auto.

Wat zou er gebeuren als je diesel in de tank van een benzineauto gooit?

Dat hoef ik niet op te zoeken want dat heb ik weleens mee gemaakt in een ver verleden. Dat is niet handig ook al is het maar ‘een litertje’.  Er kan al heel snel schade aan het brandstofsysteem ontstaan. De tank zal dan ook zo spoedig mogelijk leeg gepompt moeten worden. Extra rompslomp en kosten die je kunt besparen bij de juiste brandstof te gebruiken.
Wat heeft dit nu allemaal te maken met je lichaam hoor ik je denken. Misschien heb je het zelf al ontdekt.
Er zijn nogal wat overeenkomsten tussen een lichaam en een auto.
Als er geen of verkeerde brandstof in een lichaam komt dan kun je daar op een later tijdstip de gevolgen van zien.
Een voorbeeld, iemand die heel veel suikers eet en een slecht eetpatroon heeft kan daardoor diabetes type 2 ontwikkelen.
Door verkeerde ongezonde eetgewoontes kunnen ook hart en vaatziekten ontstaan. Het kan best lang goed gaan totdat het lichaam ineens zegt: zoek het lekker zelf uit. Net zoals de auto die stil blijft staan.

Drink jij voldoende water?

Of drink je veel koffie, alcohol, energiedrankjes, frisdrank, of vruchtensappen. Het is ook allebei vocht. Met een totaal andere functie.
Wist je dat ruim 50% van je lichaam uit water bestaat? En dat we zonder water maar een paar dagen kunnen overleven? Water is, na zuurstof, één van de belangrijkste stoffen in ons lichaam. Water heeft dan ook meerdere functies.
Je lichaam heeft water nodig om goed te kunnen functioneren.
Water reinigt, helpt bij de opname van voedingsstoffen, verwijderd afvalstoffen, transporteert voedingsstoffen en zuurstof naar de cellen, beschermt en dempt de organen.
Het eerste dat ik mensen ga leren als ze bij me komen is water drinken. Hoeveel? Dat is afhankelijk van het gewicht. Een indicatie is dat je minimaal toch wel 2 liter water moet drinken per dag. Het liefst een glas tegelijkertijd omdat het minder belastend is voor je lichaam in plaats van iedere keer kleine slokjes.

Mijn doel van deze blog.

Jou bewust maken van de keuzes die je maakt met wat jij in je mond stopt en de gevolgen ervan. Net zoals je ook goed voor je auto zorgt en er de juiste brandstof in gooit zodat deze niet gaat haperen.
Ik denk dat ongeveer 75 % van de mensen die bij me komen zich niet fit en energiek voelen. Dat heeft vaak te maken met het voedingspatroon. Dus er gaat niet de juiste brandstof in. Deze mensen hebben ook geen zin om te gaan bewegen.

Dan is er ook nog een categorie mensen die zichzelf te zwaar vindt. Dat heeft ook een oorzaak.
De meeste mensen hebben te veel vulling gegeten in plaats van voeding.
Wat bedoel ik met vulling? Dat is eten waar je lichaam niets aan heeft. In vulling zitten ook weinig tot geen voedingsstoffen. Vaak bestaat vulling uit suikers, verkeerde vetten enzovoort. Voorbeelden van vulling zijn koekjes, ontbijtkoek, lightproducten, chips, frisdranken, wit brood, granenreep, gebak, pudding, krentenbol en eierkoek.
Natuurlijk kan het best weleens lekker zijn om een koekje te eten.  Iedere dag raad ik niet aan. Er zijn genoeg andere gezondere keuzes.

Wat dan wel? Wat is voeding?

Je lichaam heeft van alles nodig om goed te kunnen functioneren. Net als jouw auto.
Eiwitten, Koolhydraten en vetten zijn de belangrijkste groepen. Daarnaast natuurlijk ook alle vitamine en mineralen, aminozuren en sporenelementen.
Als er bijvoorbeeld een aminozuur of spoorelement ontbreekt dan kan dat grote gevolgen hebben voor hoe jij je voelt.
Eiwitten of Proteïne dat is de bouwstof voor onze cellen. Heel belangrijk, vaak weet men het niet.
Ik krijg ook vaak mensen over de vloer die zeggen ik eet gezond hoor, maar ik voel me niet fit en energiek. Dan ga ik het voedingspatroon bekijken en dan blijkt dat eigenlijk de helft van het eetpatroon maar oke is. Waarop ik zeg:” Ik snap dat jij je niet zo energiek voelt, er komt veel te weinig voeding binnen.”
Dan krijg je dus een hapering net als bij de auto.

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.

Wist je dat er een ideaal ontbijt bestaat waarin alle vitamines / mineralen en aminozuren zitten? Het is ook nog eens uitgebalanceerd, plantaardig, voedzaam, makkelijk en lekker ontbijt. Ikzelf eet het al sinds 2011 iedere morgen.
Een goeie brandstof om de dag mee te starten.

Ben jij nieuwsgierig geworden?

Zou jij weleens een APK voor jezelf willen?  Net als je auto?

Doe dan mee met de ontbijt check. Klik hier.

Ik hoop dat ik je met mijn blog heb kunnen inspireren en dat je nog eens aan mij denkt als je jouw auto naar de keuring brengt.